Green Care

Green Care

Green Care on uusi toimintatapa hyvinvointipalveluihin

Green Care -toiminta tuo hoitokotien arkeen paljon lisää kokonaisvaltaista, luontolähtöistä ajattelua. Kulta-Ajan Kotien tavoitteena on luoda uutta hoitoideologiaa, joka näkyy hoitokotien toiminnassa ympäri vuoden. Luonnon läsnäolo vaikuttaa tutkimusten mukaan positiivisesti hoivaan, ihmissuhteisiin ja arkeen monella tasolla. Luomme lisää mahdollisuuksia erilaisiin aistielämyksiin ja -kokemuksiin, jotka herättävät monenlaisia muistoja ja tuntemuksia.

Green Care toimintaa on käynnistetty Lapinjärven Hoitokodissa yhdessä henkilöstön ja asukkaiden kanssa keväästä 2017 alkaen. Toiminta pohjautuu aina henkilöstön ammatilliseen hoitoalan osaamiseen ja asiakkaiden kanssa yhteisölliseen, osalliseen puutarhatoimintaan, kertovat vastaava sairaanhoitaja Erja Lehtimäki ja sairaanhoitaja, kuntoutustieteiden kandidaatti Maria Uschakoff-Brix.  

Olemme suunnitelleet muun muassa piha-alueille erilaisia pieniä oleskelupaikkoja kukkaistutuksineen ja istumapaikkoja suihkulähteineen. Kukat ovat värikkäitä, tuoksuvia, kosketeltavia ja syötäviäkin. Mukana on myös houkutteleva perhosbaari ja erityisen tuoksuvia kukkia. Asukkaat voivat valita omia mielipaikkojaan ja nauttia erilaisista aistielämyksistä, toiveittensa mukaan, kuvailee Erja.

Luonto lähellä luo hyvinvointia

On tärkeää, että asukkaat saavat osallistua omien kykyjensä mukaan ja juuri sen verran kuin jaksavat. Jollekin riittää, että voi vain hypistellä multaa sormissaan tai maistella mansikoita. Liikuntarajoitteet otetaan tietenkin huomioon ja paikoista tehdään mahdollisimman esteettömiä. Pyrimme saamaan luontolähtöisen toimintamme osaksi myös kontaktit lemmikkeihin ja muihinkin eläimiin. Jo nyt hoitokodissa asustaa kaksi kissaa ja koira. Kesällä yhdessä hoitokodissa on ollut myös kanoja, Erja ja  Maria jatkavat.

Henkilöstö on ottanut luontolähtöisen ajattelutavan positiivisesti vastaan. Henkilökunnan vahva hoito- ja kuntoutusalan sekä viherosaamisen ammattitaito ovat hyvä pohja uusien toimintatapojen käyttöön ottamiselle. Tärkeintä on, että hoitokotien asukkaat saavat voimia kuntoutumiseen ja hyvinvointia tästä uudesta hoitoideologiasta, joka täydentää muuta hoitotoimintaa joustavasti, toteavat Erja ja Maria tiiminsä kanssa. Luontolähtöistä toimintaa otetaan soveltuvin osin käyttöön kaikissa neljässä Kulta-Ajan Kotien hoitokodissa. 

Green Care

GREEN CARE FINLAND RY on valtakunnallinen yhdistys, joka edistää luonnon ja maaseutuympäristön hyvinvointivaikutuksiin perustuvaa palvelutoimintaa. Green Care tarkoittaa luontoon ja maaseutuympäristöön liittyvää toimintaa, jolla edistetään ihmisen hyvinvointia ja elämänlaatua. Alan palvelut perustuvat muun muassa luonnon, viherympäristön, eläinten ja maatilan töiden käyttöön hyvinvoinnin lähteenä. Green Care -toiminnassa luonnon elementtejä voidaan käyttää myös laitosympäristöissä. Innovatiivinen toiminta tarjoaa monia uusia työ- ja yritysmahdollisuuksia, ja se voi parhaimmillaan parantaa hyvinvointipalveluiden laatua merkittävästi.

Suomessa Green Care -palvelut on jaettu vihreään hoivaan sekä vihreään voimaan ja virkistykseen. Vihreän hoivan palvelut ovat sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädännön alaista toimintaa. Vihreän voiman ja virkistyksen palvelut vahvistavat ja ylläpitävät ihmisen henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Lisätietoja yhdistyksen sivuilta: www.gcfinland.fi

Aivainlippu