Vanhusten viikko

Viime viikolla juhlistimme vanhuksia.

Maanantaina laitoimme kauniit kanerva-asetelmat koristamaan pihaa.

Tiistaina nautimme syksyisestä luonnosta ja sen upeista väreistä.

Keskiviikkona joimme täytekakkukahvit vanhustenviikon kunniaksi. Pidimme myös tietovisaa Aleksis Kiven päivän kunniaksi.

Torstaina hemmottelimme asukkaitamme erilaisilla hoidoilla.

Perjantaina pelasimme pelejä ja muistelimme menneitä.

Lauantaina kuuntelimme vanhoja sävelmiä.

Sunnuntain pyhitimme levolle.

 

 

 

 

De äldres vecka

Förra veckan har vi firat våra åldringar.

På måndagen planterade vi ljungblommor ute på gården.

Tisdagen njöt vi av naturen och höstens vackra färger.

Onsdagen hade vi frågesport angående Alexis Kivi dagen och drack kaffe med fylldkaka.

Torsdagen hade vi olika behandlingar för våra klienter (hudvård, massage m.m).

På fredagen spelade vi olika spel och pratade om hur det var förr i tiden.

Lördagen lyssnade vi på gammaldags musik.

Söndagen hade vi vilodag.

 

 

Uusi vuosi 2018 saa tulla!

Vuoden 2017 loppu kului vauhdikkaasti kohti uutta vuotta 2018. Asukkaat koristelivat hoitokodin joulun tunnelmaan. Joulukuusi tuotiin sisään ja siihen laitettiin kauniit joulukoristeet ja kuusenvalot. Pöydille laitettiin joululiinat ja ikkunoita koristivat punaiset jouluverhot.

Jouluna vietettiin puurojuhlaa ja nautittiin perinteisiä jouluruokia lisukkeineen.  Joulupukkikin piipahti vierailulla tuoden paketteja asukkaille.

Loppiaisena on usein tapana kerätä joulukoristeet pois ja viedä kuusi ulos. Loppiainen on kristillinen juhlapäivä, joka päättää joulun pyhäpäivät. Loppiaista vietetään 6. tammikuuta. Juhlan merkitys vaihtelee eri kirkkokunnissa.

Toivotamme oikein hyvää ja tapahtumarikasta uutta vuotta kaikille!

Leivontaa

Leivoimme tänään kauralastuja asukkaan toiveesta. Kauralastut ovat nopeat ja helpot valmistaa ja niiden maku on mitä parhain. Leivoimme kauralastuja kaksi erää joista toinen tehtiin gluteiinittomasti jotta kaikki asukkaamme saavat nauttia leivonnaisista.

Kauralastujen ohje on helppo:

4dl kaurahiutaleita

2dl sokeria

2tl vaniljasokeria

2 rkl vehnäjauhoja

2tl leivinjauhetta

2 kananmunaa

100g voita

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon sulatettu ja jäähdytetty voi. Sekoita viimeisenä joukkoon kanamunat.

Laita taikinasta n. 2tl kokoisia nokareita pellille, älä laita kovin tiheään nokareita, 6kpl riittää pellille.

Paista lastuja 200 asteessa n. 7 min tai kunnes lastut ovat kauniin ruskeita. Jäähdytä kauralastut, ne rapeutuvat jäähtyessään.

Tarjoile kahvin, lämpimän kaakaon ja esim. jäätelön kera.

Herkullista!

 

Asukkaat ovat mielellään mukana erilaisissa askareissa ja esittävät toiveita esim. leivonnaisista. Haluammekin tehdä sellaisia leivonnaisia ja herkkuja joiden ideat ja mieliteot ovat heiltä lähtöisin, erilaisia makumaailmoita ja tuoksuja.

Tässä pieni artikkeli tuoksujen liittymisestä tunteisiin:

”Tuoksut ja niihin liittyvät tunteet jäävät myös mieleen. Tuttu tuoksu palauttaa muistikuvat nopeasti: kyse on niin sanotusta Proustin ilmiöstä, joka sai nimensä kirjailija Marcel Proustilta, jonka mieleen madeleine-leivoksen tuoksu palautti voimakkaita muistoja.

Ihminen muistaa helpommin tuoksuja kuin vaikka valokuvia.

Esimerkiksi dementikoilla tuoksut voivat herättää voimakkaita muistoja.

Tuoksu on vahva osa muiston syntymistä, varsinkin, jos tuoksuun on liittynyt emootio eli lyhytaikainen tunnetila.”

Jari Tuominen

 

Happy Halloween!

 

Lapinjärven Palvelukotien asukkaat osallistuivat Halloween-juhliin viime viikon lopulla. Hoitokodilla oli järjestetty todella ”karmivat juhlat, karmivilla kauhuruuilla”. Koristelu oli teeman mukainen, hämähäkkejä, haamuja, luurankoja ja lepakoita ympäriinsä talossa.

Ensin kahviteltiin ja nautittiin kauhumunkkeja ja sormenpätkiä matojen ja lepakoiden kera. Asukkaat olivat innoissaan ja nauru raikui pitkin salia.

Hui kauhistus! Olisitkos itse maistanut?

 

Juhlissa palkittiin paras asukokonaisuus! Voitto heltisi aivan häikäisevällä noita-asulla Palvelukotien asukkaalle! Wau! Onnea!

Myös ”miehet mustissa, mustine silmineen” saivat lohdutuspalkinnon. Äärettömän hienoa heittäytymiskykyä ja sopivasti lapsenmielisyyttä löytyy Palvelukotien asukkaista.

 

Kahvin jälkeen saimme väliajalle ohjelmaa, karaokea. Niin Palvelukotien kuin Hoitokodinkin asukkaista löytyi monta erinomaista laulajaa, saimme nauttia suomalaisista iskelmistä, duettoina ja sooloina.

Asukkaiden mielestä juhla oli mukava ja viihtyisä. On kiva käydä kyläilemässä naapuritalossa ja vaihtaa kuulumisia kun siihen on mahdollisuus.

 

Ruuaksi saimme ranskalaisia ja nakkeja sekä useita erilaisia salaatteja. Jälkiruuaksi oli tarjolla ”aivoja ja käsiä”, jotka todellisuudessa oli tehty taitavasti hyydyttämällä. Keittiöhenkilökunta oli laittanut parastaan tähän juhlaan ja loihtinut mitä mainioimmat syömiset! Kiitos heille siitä!

Norsupallo-ottelu 21.10.2017

Viikonloppuna pelattiin norsupallo-ottelu Lapinjärven Hoitokodin ja Lapinjärven Palvelukotien välillä. Sää suosi meitä ja vaikka oli kirpeä syyspäivä, niin aurinko paistoi koko ottelun ajan. Osallistujia saatiin mukavasti niin, että molemmilla puolilla oli täydet joukkueet. Pääosin joukkueet koostuivat asukkaista, mutta molemmilla puolilla oli myös ohjaaja ”tukihenkilönä”. Ottelun edetessä pelaajat pääsivät todelliseen urheilufiilikseen ja nähtiin hienoa joukkuepelaamista!

Peli oli rehtiä ja reilua ja nähtiinkin paljon syöttelyä joukkuetovereille ja maalejakin saatiin aikaiseksi! Tällä kertaa Hoitokoti voitti Palvelukodit lukemin 5-2.  Norsupallo-ottelusta pitivät kaikki ja oli mukavaa olla ulkona upeassa syyssäässä. Tauoilla nautittiin lämmintä mehua ja oli mukava yllätys, että saatiin myös talojen ulkopuolinen vahvistus mukaan peliin. Ulkoilu ja pelailu ovat parasta hyvässä seurassa!

Tassuterapiaa

Palvelukotien asukkailla käy karvaisia kavereita kylässä. Osalla työntekijöistä on erittäin kilttejä ja rauhallisia koiria jotka pääsevät töihin mukaan. Oi sitä riemua ja iloa kun saa silittää koiran pehmeää karvaa ja pitää sitä sylissään, tassuterapiaa parhaimmillaan.

Koiraterapiasta on tehty jo paljon tutkimuksia joissa on todettu koiran koskettamisen vaikuttavan ihmisen hyvinvointiin lukuisilla eri tavoilla. Ihminen tarvitseee kosketusta ja tällä tavoin hän saa mielihyvää aivoille, koira on tähän kosketukseen erinomainen kaveri.

Tutkimukset ovat myöskin osoittaneet koiran läsnäolon saavan vahvasti dementoituneet ja masentuneet vanhukset hymyilemään sekä piristymään ja mielialan kohentumaan. Tutkimuksissa on huomattu koiraterapian vähentävän ja helpottavan masennus- sekä ahdistusoireita. Samanlaisia positiivisia vaikutuksia koirilla on kaikenikäisiin ihmisiin.

Kuvassa tämän päiväinen tassuterapeutti, parsonrussellinterrieri, Xtremely A-Bomb, ”Kirppu”..

Kuntosalilla

Hanhien muuttaessa etelään ja luonnon valmistuessa talven tuloon voimme asukkaiden kanssa hyödyntää lähistöllä sijaitsevan kuntosalin tarjontaa aina koleina ja sateisina päivinä. Asukkaat ovat innolla lähdössä tekemään erilaisia harjotteita fysioterapeutin tai virikeohjaajan kanssa.

Lähistön kuntosali kätkee kokoonsa nähden uskomattoman paljon erilaisia laitteita joilla asukkaat pääsevät tekemään omat harjoituksensa. Laitteita sieltä löytyy esim. soutulaite, kuntopyörä, juoksumatto ym. joilla on turvallista suorittaa erilaisia harjoitteita jokaiselle omalla tahdilla.

Asukkaiden lihaskunnon ja raajojen liikkuvuuden sekä nivelten toiminnan kannalta on kuntosalitoiminta erittäin palkitsevaa.

 

Metsäretkellä

Metsässä on helppo rentoutua ja pysähtyä kuuntelemaan metsän ääniä. Metsän pehmeät polut ja sammalmättäät tarjoavat ihanteellisen kävelyalustan kaikille kulkijoille.

Poimimme metsästä sieniä ja puolukoita joista valmistamme erilaisia herkkuja asukkaiden nautittavaksi.

 

Puolukka (Vaccinium vitis-idaea)

”on puolukoiden sukuun (Vaccinium) ja kanervakasvien heimoon kuuluva, 5–30 senttimetriä korkea ainavihanta varpu, joka kasvaa laajalla alueella pohjoisella pallonpuoliskolla. Puolukalla on vihreät ja suipot lehdet, jotka ovat 10–25 millimetriä pitkät. Puolukka kukkii touko-kesäkuussa ja punainen syötävä pohjusmarja on kypsä syyskuussa. Puolukka viihtyy parhaiten kuivien kangasmetsienpuolukkatyypin metsissä.

Puolukka on yleisesti käytetty marja sekä Suomen tärkein luonnonmarja.”

Lähde: Wikipedia

Suppilovahvero (Cantharellus tubaeformis)

”Suppilovahvero on kooltaan pienikokoinen ja muodoltaan torvimainen. Sienestäjän on usein etsittävä sitä sammaleen seasta. Onneksi se kasvaa ryhmissä ja usein suurena joukkona. Lakin halkaisija on useimmiten alle viisi senttiä. Sen lakki on kellertävän tai harmahtavan ruskea, keskellä on selvä suppilo. Suppilon keskeltä on useimmiten selvä reikä onttoon jalkaan, joka on kellertävä ja melko pitkä ja hoikka. Alapinnan harvat helttamaiset poimut ovat leveitä, johteisia ja haaroittuvia. Sienen maku ja tuoksu ovat mietoja.”

Lähde: Wikipedia

Suppilovahveropiirakka valmiina iltapalapöytään.

 

 

Oman puutarhan satoa

Iltapäiväkahville usein leivomme jotakin herkullista itse. Leivonnaiset ovat yleensä gluteenittomia ja laktoosittomia jotta kaikki asukkaat pääsevät nauttimaan niistä. Tämän kertainen porkkanakakku on tehty oman kasvimaan porkkanoista ja marjat poimittu omista marjapensaista. Kylläpä maistui hyvälle!

Kesäinen päivä Svartholman merilinnoituksella

Kun aurinko viimein sateiden jälkeen näyttäytyi, lähdettiin pienellä porukalla viettämään retkipäivää Loviisaan. Laivasillalla nautittiin hyvät terassikahvit ja odotellessa yhteysalusta Svartholmaan käytiin tutustumassa merimuseoon.

Laivamatkasta ja auringosta päätettiin nauttia istumalla laivamatka keulapaikoilla ulkona, sattuipa vain niin hyvä tuuli, että merivesi roiskutti juuri meidän paikoille hurjat määrät vettä! Siitä huolimatta sitkeästi istuttiin ulkopaikoilla ja katseltiin maisemia, ja olihan meillä suojaksi laittaa sadevaatetta. Kyllä oli kauniita maisemia!

Svartholmassa kierreltiin linnoitusta ja käytiin syömässä hyvin. Mukavan kiireetön kesäpäivä! Tästä päivästä jäi taas kivoja muistoja.