Leivontaa

Leivoimme tänään kauralastuja asukkaan toiveesta. Kauralastut ovat nopeat ja helpot valmistaa ja niiden maku on mitä parhain. Leivoimme kauralastuja kaksi erää joista toinen tehtiin gluteiinittomasti jotta kaikki asukkaamme saavat nauttia leivonnaisista.

Kauralastujen ohje on helppo:

4dl kaurahiutaleita

2dl sokeria

2tl vaniljasokeria

2 rkl vehnäjauhoja

2tl leivinjauhetta

2 kananmunaa

100g voita

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon sulatettu ja jäähdytetty voi. Sekoita viimeisenä joukkoon kanamunat.

Laita taikinasta n. 2tl kokoisia nokareita pellille, älä laita kovin tiheään nokareita, 6kpl riittää pellille.

Paista lastuja 200 asteessa n. 7 min tai kunnes lastut ovat kauniin ruskeita. Jäähdytä kauralastut, ne rapeutuvat jäähtyessään.

Tarjoile kahvin, lämpimän kaakaon ja esim. jäätelön kera.

Herkullista!

 

Asukkaat ovat mielellään mukana erilaisissa askareissa ja esittävät toiveita esim. leivonnaisista. Haluammekin tehdä sellaisia leivonnaisia ja herkkuja joiden ideat ja mieliteot ovat heiltä lähtöisin, erilaisia makumaailmoita ja tuoksuja.

Tässä pieni artikkeli tuoksujen liittymisestä tunteisiin:

”Tuoksut ja niihin liittyvät tunteet jäävät myös mieleen. Tuttu tuoksu palauttaa muistikuvat nopeasti: kyse on niin sanotusta Proustin ilmiöstä, joka sai nimensä kirjailija Marcel Proustilta, jonka mieleen madeleine-leivoksen tuoksu palautti voimakkaita muistoja.

Ihminen muistaa helpommin tuoksuja kuin vaikka valokuvia.

Esimerkiksi dementikoilla tuoksut voivat herättää voimakkaita muistoja.

Tuoksu on vahva osa muiston syntymistä, varsinkin, jos tuoksuun on liittynyt emootio eli lyhytaikainen tunnetila.”

Jari Tuominen